Overtid

Her vil jeg skrive en del om hvordan overtid fungere. Når du har krav på hva. Alt blir skrevet etter BBA og arbeidsmiljølov og jeg vil henvise til paragrafer der. 

 

Fulltidsansatt eller deltid/tilkallingssjåfør

Fulltidsansatt:
Her skal du ha overtidstillegg for alt arbeid som går ut over din faste oppsatte arbeidsplan.*

Deltidsansatt:
Som deltidsansatt (stillingsprosent 1-99%) har du krav på overtidstillegg når du har arbeidet mer enn ordinær arbeidstid. Det vil si at har du 50% stilling jobber du normalt 18:45 timer. Da kan du jobbe 18:45 timer ekstra som regnes som merarbeid, med normal timebetaling. Mens alle timer over 18:45 ekstra skal ha overtidstillegg

Vikar/midlertidig/tilkallingsansatt:
Her vil du få overtidsbetalt for alle timer over ordinær arbeidstid/37,5 timer. Vi ser stadig vekk at bedrifter som utbetaler normallønn uten overtidstillegg til tilkallingsansatte, selv om normaltimetaller er oversteget i en måned.

Den arbeidstid ut over den avtalte:
Dette kan være ett vanskelig begrep å forstå, og her vil det oppstå diskusjoner og forhandlinger.
– Vi har et punkt i §4-6 om uforutsette forsinkelser på 10 minutter. Dette punktet kan du lese mer om på egen side. 
– Du kan bli spurt om å kjøre noe ekstra en dag du allerede har et skift. For fastansatte vil dette gå ut over din faste oppsatte arbeidsplan og du vil ha krav på overtidsbetaling. For deltid/tilkallingsansatt kan dette sees på som merarbeid og det lønnes normalt. Før du takker ja kan du be om overtidsbetaling for disse timer.
– Blir du sittende fast ved trafikale utfordringer eller noe liknende, vil ikke dette inngå under «mer arbeid» og vil bli sett på som god grunn for overtidsbetaling ved forlenget arbeidsdag ut over det du hadde fått tildelt og planlagt å arbeide.

 

Er du medlem av YTF kan du kontakte en tillitsvalgt, som kan hjelpe deg om du er usikker på om du har fått overtid for det du har krav på. Ikke medlem, så kan du melde deg inn her. 

Overtidstillegg

Overtidsarbeid lønnes 40% etter arbeidsmiljøloven som ett minimum. Men siden bedriften følger BBA’en har den avtalefestet at overtidsarbeid betales med 50% tillegg. 

– Overtid mellom kl. 21:00 og 06:00 utbetales med 100% tillegg
– Overtidsarbeid på lørdag utbetales med 100% tillegg
– Overtidsarbeid på søndager utbetales med 100% tillegg
– Overtidsarbeid på dager før helligdager fra kl 13:00 utbetales med 100% tillegg
– Overtidsarbeid på helligdager, samt de offentlige høytidsdager 1. og 17. mai, utbetales med 100% tillegg

Påbegynt halvtime skal lønnes som en halv time. 
– 1-29 minutter, lønnes med en halv time med overtidstillegg
– 30-59 minutter, lønnes med en time med overtidstillegg. 
osv. 

Diett ved overtidsarbeid

Hvis du arbeider ditt tilsatte skift som normalt, og blir gitt ekstra arbeid etter arbeidstidens slutt. Da kan du har krav på 90,- i diettpenger om bedriften ikke skaffer mat. Dette gjelder dersom overtidsarbeidet varer minst 2 timer. 

Arbeidsmiljølovens § 10-9  – Pauser, punkt 2
Denne lovparagrafen sier at når du arbeider mer enn to timer etter at den alminnelige arbeidstid er avviklet, skal arbeidstaker gis en pause på minst en halv time. Pausen regnes som en del av arbeidstiden og godtgjøres som overtidsarbeid. (den regnes ikke med i tallet for det overtidsarbeid som er tillatt å arbeide). Når forholdene gjør det nødvendig, kan pausen kortes ned eller forskyves. 

Dette vil si at om du arbeider over 2 timer ekstra etter arbeidstids slutt (etter tildelt skift), har du også krav på 30 minutters overtidsbetalt pause. Om du tar denne pausen i overtids tiden, eller i ettertid av skiftet, eller forkorter den, så skal du har betalt for pausen. 

Ved overtidsarbeid som vil vare ut over 5 timer, forutsettes at bedriften sørger for ytterligere forpleining, eventuelt at det avtales et beløp til dekning av middagsutgifter. 300,- + er å forvente her til å dekke middagsutgifter. 

Overtid ved deltskift

Arbeider du ett deltskift som overtid skal du også ha deltskifttillegg.

Overtid sjåførmøte

Det utbetales normalt ikke overtidstillegg ved sjåførmøte utover den ordinære arbeidstiden. Normalt avtales der normallønns betaling eller timer på timebank for pålagt oppmøte til slike møter. Denne praksis er god for begge parter

Timebankavtale

Normalt når du jobber overtid opp mot en timebankavtale skal alle ubekvemstilegg og overtidstillegg utbetales.

Vi har en timebankavtale som sier at det ikke utbetales overtidstillegg ved bruk av timebankavtale.

Utdrag fra BBA’en §4-6 – Overtidsarbeid

§4.6. Overtidsarbeid/merarbeid

Som overtidsarbeid regnes for ansatte i full stilling, det arbeidet som utføres ut over den ansattes fastsatte arbeidstid. For arbeidstakere som er deltidsansatt eller midlertidig ansatt på redusert arbeidstid, regnes den arbeidstid som går ut over den avtalte, men innenfor ordinær arbeidstid, som merarbeid, og utover dette som overtidsarbeid

Overtidsarbeid betales med 50 % tillegg.

Overtidsarbeid mellom kl. 2100 og kl. 0600, samt overtidsarbeid på lørdager og dager før helligdager fra kl 1300 og på søn- og helligdager samt de offentlige høytidsdager 1. og 17. mai, utbetales med 100 % tillegg.

Påbegynt halvtime skal lønnes som halv time.

Beregningsgrunnlaget for overtidsarbeid skal være den enkeltes faktiske fortjeneste, jfr. arbeidsmiljølovens § 10-6, nr. 11.
(11) For overtidsarbeid skal det betales et tillegg til den lønn arbeidstakeren har for tilsvarende arbeid i den alminnelige arbeidstiden. Tillegget skal være minst 40 prosent. (aml §10-6 punkt 11)

Overtidsbetaling ved forsinkelse
Uforutsett forsinkelse på 10 minutter og derover godtgjøres med overtidsbetaling.

Diett ved overtidsarbeid
Arbeidere som har arbeidet ordinær dagtid, og som samme dag blir tilsagt til overtidsarbeid i tilslutning til den ordinære arbeidstids slutt, betales – hvis bedriften ikke skaffer mat kr. 90,- i diett, dersom overtidsarbeidet varer minst 2 timer.

Ved overtidsarbeid som vil vare ut over 5 timer, forutsettes at bedriften sørger for ytterligere forpleining, eventuelt at det avtales et beløp til dekning av middagsutgifter.

Utdrag fra arbeidsmiljøloven § 10-6 om overtid

§ 10-6. Overtid

(1) Arbeid utover avtalt arbeidstid må ikke gjennomføres uten at det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for det.

(2) Varer arbeidet for noen arbeidstaker ut over lovens grense for den alminnelige arbeidstid regnes det overskytende som overtidsarbeid.

(3) Før arbeid som nevnt i denne paragraf iverksettes skal arbeidsgiver, dersom det er mulig, drøfte nødvendigheten av det med arbeidstakernes tillitsvalgte.

(4) Overtidsarbeidet må ikke overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker.

(5) Arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale, kan skriftlig avtale overtidsarbeid inntil 20 timer i løpet av sju dager, men slik at samlet overtidsarbeid ikke overstiger 50 timer i fire sammenhengende uker. Overtidsarbeidet må ikke overstige 300 timer innenfor en periode på 52 uker.

(6) Arbeidstilsynet kan etter søknad i særlige tilfeller tillate samlet overtidsarbeid inntil 25 timer i løpet av sju dager og 200 timer i løpet av en periode på 26 uker. Referat fra drøftingene, jf. tredje ledd, skal vedlegges søknaden. Fremmer virksomheten søknad om overtid innenfor rammen i femte ledd, skal årsaken til at saken ikke er løst ved avtale med de tillitsvalgte alltid oppgis. Arbeidstilsynet skal ved sin avgjørelse legge særlig vekt på hensynet til arbeidstakernes helse og velferd.

(7) Overtidsarbeid utover rammen i fjerde ledd kan bare pålegges arbeidstakere som i det enkelte tilfellet har sagt seg villig til det.

(8) Samlet arbeidstid må ikke overstige 13 timer i løpet av 24 timer eller 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker, likevel slik at den samlede arbeidstiden etter § 10-5 andre ledd og § 10-6 femte ledd ikke overstiger 69 timer i noen enkelt uke.

(9) Arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale, kan skriftlig avtale unntak fra grensen på 13 timer i åttende ledd, men slik at den samlede arbeidstid ikke overstiger 16 timer i løpet av 24 timer. Arbeidstaker skal i så fall sikres tilsvarende kompenserende hvileperioder eller, der dette ikke er mulig, annet passende vern.

(10) Arbeidstaker har rett til å bli fritatt fra å utføre arbeid utover avtalt arbeidstid når vedkommende av helsemessige eller vektige sosiale grunner ber om det. Arbeidsgiver plikter også ellers å frita arbeidstaker som ber om det, når arbeidet uten skade kan utsettes eller utføres av andre.

(11) For overtidsarbeid skal det betales et tillegg til den lønn arbeidstakeren har for tilsvarende arbeid i den alminnelige arbeidstiden. Tillegget skal være minst 40 prosent.

(12) Arbeidsgiver og arbeidstaker kan skriftlig avtale at overtidstimer helt eller delvis skal tas ut i form av arbeidsfri på et avtalt tidspunkt.