Lønn og utbetalinger.
Hvordan lønn beregnes og utbetales i Boreal Buss AS avd Kristiansand er satt av avtalene i Bussbransjeavtalen (BBA’en). Dette finner du under §5 Lønnsbestemmelser i BBA’en
Jeg vil forklare noen av punktene under slik at du kan forstå hvordan dette fungerer i praksis.
Når du har lest gjennom det som er nyttig for deg, anbefaler jeg at du setter deg ned en kveld å ser gjennom at du har riktig lønnsansiennitet, at timelønn er riktig i forhold til hva du har krav på, at tillegg og timer er riktig. Husk at timer ofte blir sett over ett år og at det er normalt å jobbe litt mer en uke, men noe mindre den andre uken. Normalt sett skal alt være riktig, men det er nok av eksempler på at noe er ført feil. Når jeg var tillitsvalgt for Fellesforbundet hadde jeg flere eksempler hvor vi rettet krav langt tilbake til ansattforhold i Nettbuss.
Når du har sett gjennom så har du sikkert mange spørsmål, her er det en fordel å være medlem i ett av forbundene og ta dette via tillitsvalgt først. Det kan være noe du ikke forstår i forhold til din utbetaling som kan være vanskelig å forstå. Det beste vil være å få dette avklart før du går til personalavdelingen for å få rettet opp i lønn. Kanskje det i denne sammenheng er godt å ha med seg tillitsvalgt til å føre dette kravet også. Se på omfanget av et eventuelt krav. Er det snakk om at du ligger på feil lønnsnivå, så er det enkleste å ta en kort prat med riktig person hos personal. Er det større saker må kanskje forbundet og tillitsvalgt hjelpe deg å lage et krav som er mulig å forstå og det må føres frem på riktig måte.
Her er en stikkordsliste til hva du bør sjekke ut
– Lønnsansiennitet (hvor lenge har du jobbet fulltid i bedriften, har du vært tillkalling kan du ha jobbet nok timer i ett år for å opparbeide deg nok praksis for 1 år. Har du kjørt lastebil eller liknende yrker etter §5.2 kan du har krav på høyere lønn. Tidligere praksis gir nødvendigvis ikke krav på etterbetaling av feil lønn. Det er ditt ansvar å informere bedriften om tidligere godkjent praksis).
– Overtid, sjekk at du får utbetalt overtid du har jobbet og levert inn krav på.
Uforutsett arbeid som samlet i din arbeidsdag utgjør over 10 minutter kan du føre overtid på. Det betyr i praksis at uforutsett arbeid på 10 minutter og 1 sekund kan føres som overtid. Det betyr også at samlet overtid på 10 minutter eller mer i et skift kan føres som overtid. Det er verdt å merke seg at 10 minutteren også tas av ubetaltpause i skiftet.
*eksempel 1: Ett deltskift hvor du kommer inn 7 minutter forsinket til første del, og 5 minutter forsinket til andre del. Totalt 12 minutter og for det kan du føre en halvtime overtid.
*eksempel 2: du er 6 minutter forsinket til pause du blir trukket for, samtidig så er du forsinket ved avslutning med 8 minutter. Totalt er dette 14 minutter og du har krav på en halvtime overtid.
*eksempel 3: du er 12 minutter forsinket til første del, samt 13 minutter forsinket til 2 del. Dette er totalt 25 minutter og du kan kun føre en halvtime overtid, da det er samlet overtid i ditt skift som gjelder (ikke 10+ for hver del og 2 ganger 30 min overtid).
Mer kommer….
§5. Lønnsbestemmelser
§5.1. Generelt
Partene er enige om at bedriften og de tillitsvalgte i tillegg til lønn etter tariffavtalen lokalt også skal kunne inngå avtaler om bonusordninger, produksjonspremie og andre lokale tillegg.
Den første paragrafen i Lønnsbestemmelsene sier at det er fullt lovlig å gjøre lokale lønnsavtaler som kommer i tillegg til tariffavtalen.
– En bonusordning er ofte resultatbasert, (ofte brukt for lederposisjoner som har et resultat å levere)
– Produksjonspremie er også en form for en bonusavtale, en mer rettet mot den vanlige ansattes motivasjon til å stå på litt ekstra for å produsere litt mer i perioder hvor det er nødvendig.
– Lokale tillegg kan være en avtale om utført opplæring som gir ett ekstra tillegg. Det kan være at ansatte må ta et skadekurs, eller et spesielt kurs for å føre en type buss som igjen kan være grunnlag for en lokal avtale. Noen bedrifter setter opp kurs som «frivillig» opplæring og unngår å måtte betale lønn for denne opplæringen. Det kan da være grunnlag for å lage en avtale som kompenserer den ekstra kompetansen de ansatte som har dette kurset.
Kompetansemodul 4 er et godt eksempel på et kurs du kan ta som du ikke har betalt for å gjennomføre, men som kompenseres med 3,- mer i timen (ihht BBA 2018-2020 NHO) etter gjennomført kurs. Du kan lese mer om denne kompensasjonen i Bilag 14
§5.2. Godskriving av tidligere praksis
Ved fastsettelse av lønn godskrives praksis fra tilsvarende arbeid.
Sjåfører godskrives fullt ut for sin praksis i kjøring som betinger førerkort i klasse C og D.
Andre saklige kriterier for godskriving av praksis kan avtales mellom bedriften og de tillitsvalgte og gjøres gjeldende for allerede ansatte.
Som 1 års praksis regnes
- 1762,5(timer) for 37,5 t/uke,
- 1715,5(timer) for 36,5 t/uke,
- 1668,5(timer) for 35,5 t/uke,
- 1604(timer) for 34 t/uke,
- 1579,2(timer) for 33,6 t/uke.
Denne paragrafen forteller at du kan få godskrevet praksis du har hatt i tidligere tilsvarende arbeid. Det vil si kjøring i klasse C eller D. Samtidig sier paragrafen også at bedriften og de tillitsvalgte kan gjøre avtaler om å godkjenne andre kriterier som praksis.
Paragrafen sier også noe om hvordan praksis regnes ut. Det er derfor viktig når du skal fremme krav om å få høyere lønn på grunn av praksis fra tidligere, at disse bevisene også sier noe om hvor mye du har jobbet hos din tidligere arbeidsgiver. Dokumentasjon må kunne ansees som gyldig.
I Norge er det enkelt å spore opp om mye av denne informasjonen er riktig, men du kan også få godkjent praksis fra EU om det kan dokumenteres godt nok. Vi ser at det er dokumentasjon fra EU land som sikkert er riktig, men som arbeidsgiver ikke godtar fordi det er dårlig dokumentert. Dokumentet sier kanskje noe om når du sluttet og startet med ett fint stempel, men lite om hvor mye du arbeidet.
§5.3. Godtgjørelse for særlig forhold
(1)Avtaler om økonomiske fordeler eller goder eller personlige tillegg ut over overenskomstens bestemmelser, beholdes. Slike avtaler skal betraktes som særavtaler, og behandles i henhold til bestemmelsene i Hovedavtalens kap. IV.
(2)Ansatte som har permisjon i forbindelse med svangerskap/fødsel og adopsjon, opparbeider lønnsansiennitet i inntil ett år, såfremt arbeidstaker oppebærer rett til fødselspenger eller adopsjonspenger etter Folketrygdlovens regler.
(3) Avtjent førstegangstjeneste i Forsvaret og siviltjeneste godskrives som lønnsansiennitet ved ansettelse i første stilling etter avsluttet tjeneste.
Første avsnitt her forklarer at avtaler gjort som gir økonomiske fordeler, eller goder eller personlige tillegg skal betraktes som en særavtale. Ett eksempel på en særavtale hos oss kan være timebankeavtalen.
Avsnitt to og tre prater om godskriving av lønnsansiennitet ved svangerskap/fødsel, adopsjon og avtjent førstegangstjeneste.
§5.4. Utbetaling av lønn
Utbetaling av lønn skjer ordinært senest den 20. hver måned. Faller utbetalingsdagen på en helligdag, utbetales lønnen dagen forut.
De variable tillegg i de enkelte måneder utbetales i forbindelse med den ordinære lønnsutbetaling i den påfølgende måned.
Foranstående er ikke til hinder for at det mellom bedriften og de ansattes tillitsvalgte kan avtales andre betalingsordninger.
Denne paragrafen forteller om hvordan og når utbetalingen skal skje. Her står det med tekst og er egentlig dårlig forklart, noe jeg heller skal forklare under.
Utbetalingsdatoen
Utbetaling skje den 20’ende hver måned. (20. januar, 20. februar, 20. mars etc.) Skulle 20’ende falle på en helligdag utbetales lønnen dagen før. Normalt så utbetaler de på fredagen før hvis 20’ende faller på lørdag eller søndag.
Forskuddsutbetalt lønn
Arbeider du hos Boreal i Kristiansand får du forskuddsutbetalt lønn hvis du er fast ansatt. Du får utbetalt lønnen fra første arbeidsdag i måneden til siste arbeidsdag i måneden den 20’ende samme måned.
(Eksempel: fastlønn for 1. januar til 31. januar utbetales 20. januar)
Lønn som blir etterskuddsbetalt
Du får utbetalt fastlønn etter arbeidskontrakten, men alle tillegg som ligger i din turnus blir etterskuddsbetalt. Det vil si at alle tillegg som UB-tillegg 25%, 40%, delttidsskift tillegg, overtidsarbeid og lignende for perioden første dag til sistedag i måneden blir utbetalt måneden etter.
(eksempel: UB-tillegg og andre tillegg opptjent i perioden 1. januar til 31. januar blir først utbetalt ved lønnsutbetaling 20. februar)
Ved permittering vil også arbeid som gjøres i denne perioden også inngå i det som beregnes i etterskuddsutbetalingen.
(Eksempel: Du blir permittert 1. januar, og får jobbe noe i perioden 15-31. januar. Utbetalingene for arbeidet i perioden 15-31. januar blir utbetalt 20. februar. Arbeidsgiver perioden blir også utbetalt etterskuddsvis, mens NAV sine dager utbetales etter deres utbetalingsdager).
§5.4.1. Forskuttering av sykepenger
NHO Transport og Yrkestrafikkforbundet vil anbefale lokale parter å gjennomgå grunnlaget for forskuttering av sykepenger der dette ikke gjøres. Bedriftene har ikke adgang til å forskjellsbehandle arbeidstakere i bedriften hva gjelder forskuttering av sykepenger
– Det har siden 2017 da Nettbuss bestemte seg for å ikke forskuddsutbetale sykepengene vært et tema om dette. Noen bedrifter har valgt å forskuddsutbetale mens andre har snudd da NAV i flere saker ikke har utbetalt sykepenger til bedriften ved krav i ettertid. Dette har ført til at bedriften har lagt det hele ansvaret over på NAV. Boreal har valgt å følge det samme som Nettbuss gjorde og forskuddsutbetaler ikke sykepenger som NAV skal utbetale. Det betyr i korte trekk at sykepenger utover arbeidsgiverperioden (16 dager) utbetales av NAV etter deres utbetalingsdager. Forbundene har hatt krav fra medlemmene om å prøve å snu denne ordningen siden vi får forskuddsutbetalt lønn. Vi ser at dette kan gi noen økonomiske vanskeligheter og det er bred støtte for dette.
– Det denne paragrafen sier er at hvis bedriften har forskuddsutbetaling av sykepenger for noen ansatte så skal resten behandles likt. Den ber også om at tillitsvalgte på arbeidsplassen gjennomgår dette med bedriften og ser om bedriften kan endre praksisen. Her vil jeg som medlem etter hvert ha krevd å bli informert av min tillitsvalgt om prosessen rundt dette. Det er en praksis som kan ramme usosialt dem med dårligere økonomi og noe vi bør kunne endre om mulig. Nå har ikke bedriften noe krav til å endre dette, men samtalene om det bør være der.
§5.5. Lønnstabeller
Det kommer flere paragrafdeler under som omhandler akkurat dette tema.
§5.5.1. Bussjåfører
Vilkårene for at en arbeidstaker anerkjennes som fagarbeider er at vedkommende har bestått fagprøve etter lov om fagopplæring i faget yrkessjåfør tunge kjøretøyer.
*Bussbransjeavtalen innholder en lønnstabell, men siden vi i Kristiansand får 98% av dette kan denne tabellen være vanskelig å gjøre seg klok på. Ønsker du å se din faktiske lønnstabell så opner du lenken under.
§5.5.1.2. Bussjåfører i Akershus. Jfr. merknad til §4.1.,
Lønnstabell ikke relevant for Kristiansand
§5.5.1.3. Bussjåfører i Oslo Jfr. merknad til §4.1.
Lønnstabell ikke relevant for Kristiansand
§5.5.1.4. Reguleringsbestemmelse rutebuss
Partene er enige om at lønnsnivået skal bygge på målet om å heve bussbransjens attraktivitet, stimulere til kompetanseheving, økt lønn og bidra til å bedre konkurransen om arbeidskraft. For å sikre en jevnere lønnsutvikling enn det prinsippene i et normallønnssystem gir, skal det ved hvert hovedoppgjør forhandles om et kronetillegg for neste mellomoppgjør. Dette skal komme i tillegg til resultatet av mellomoppgjøret.
Merknad: For rutebussjåfører gis per 01.04.21 et tillegg på kr 2,50 per time som kommer i tillegg til resultatet i mellomoppgjøret, jf. reguleringsbestemmelse i BBA § 5.5.1.4.
§5.5.2.5
Ved samordnede oppgjør og tilhørende mellomoppgjør skal det, etter at resultatet mellom YS og NHO foreligger, opptas forhandlinger under fredsplikt mellom partene i over enskomsten om regulering av lønnssatsene i overenskomsten. Utgangspunktet for forhandlingene er det anslaget NHO i forståelse med LO har gitt for rammen for oppgjøret
§5.5.2. Verkstedsarbeidere
Årlig lønnsregulering
De fastsatte lønnssatser er minstelønnssatser. Det skal kunne gis tillegg til minstelønnen etter ansiennitet, dyktighet og praksis. I tariffperioden foretas regulering av lønningene en gang årlig pr. 1. april dersom partene ikke blir enige om en annen dato.
Grunnlag for den årlige regulering/vurdering
Grunnlaget for de lokale forhandlinger i den enkelte bedrift skal være bedriftens økonomi, produktivitet, lønnsomhet og den alminnelige lønnsutvikling. Forhandlingsresultatet skal nedfelles i en skriftlig protokoll.
Spørsmålet om særskilt godtgjørelse for reparasjoner av materiell ute i ruteområdet – og diett i den forbindelse – vurderes i hvert
enkelt tilfelle og avtales mellom partene på bedriften.
Vilkårene for at en arbeidstaker anerkjennes som fagarbeider, er at vedkommende har bestått fagprøve etter lov om fagopplæring i faget reparatør tunge kjøretøy, eller andre fagbrev som bedriften anser som likeverdig.
§5.5.3. Hjelpearbeidere
§5.5.4. Renholdere
§5.5.5. Renholdspersonell innvendig renhold
§5.6. Lønn i særlige grupper
§5.6.1. Unge arbeidere
Lønn til unge arbeidere fastsettes slik:
- 70% for arbeidstakere mellom 16 og 17 år
- 80% for arbeidstakere mellom 17 og 18 år
av den til enhver tid gjeldende begynnerlønn for voksne arbeidere i tilsvarende eller lignende arbeid.
§5.6.2. Lærlinger
§5.6.2.1 Lærlinger - Reform 94
Hovedmodellen for yrkes- og fagopplæring har 2 års opplæring i videregående skole (VG 1 og VG 2), pluss 2 års læretid i bedrift med 50 % opplæringstid og 50 % verdiskapingstid.
Lærlingenes timefortjeneste utgjør en prosentandel av ordinær lønn for nyutdannede fagarbeidere i bedriften.
Lønnen skal være:
– 3. året 40%
– 4. året 60%
Når lærlinger er i rollen utenfor opplæringsplanen, som inkluderer opplæringstid og verdiskapingstid, tilkommer vedkommende lønn og ubekvemstillegg i henhold til denne overenskomst.
I de tilfeller lærlingen stryker til første gangs fag-/svenneprøve, og dette ikke kan tilbakeføres til lærlingens eget forhold, anmodes bedriften om å tilrettelegge for videreføring av nødvendig praksistid for gjennomføring av ny fag-/svenneprøve. Ved forlengelse skjer avlønning etter siste halvårssats. Det vises for øvrig til opplæringslova.
§5.6.2.2. Ansatte med fagbrev direkte fra skole
Ansatte med fagbrev som kommer direkte fra skole og er uten relevant praksis i henhold til Reform 94, betales med 80 % av nyutdannet fagarbeiders fortjeneste, eksklusiv alle tillegg, innenfor vedkommendes aktuelle fag inntil vedkommende har 1 års praksis i bedriften.
Minste timefortjeneste for fagarbeider gjelder ikke i dette tilfellet.
§5.6.3. Praksiskandidater
For arbeidstakere som i henhold til opplæringslovens § 3.5, ønsker å avlegge fagprøve, skal bedriften dekke utgifter til læremateriell og prøveavleggelse.
Bedriften skal også betale ordinær lønn for tiden som går med til prøveavleggelsen.
Bedriften skal legge til rette de tjenestemessige forhold til praksiskandidater. Andre ordninger utover dette kan avtales lokalt.
Partene har utviklet et interaktivt yrkesteorikurs som kan brukes til eksamensforberedelse til yrkesteorieksamen for Yrkessjåførfaget. Bedriften dekker utgiftene til dette kurset, og utdanningen skjer på arbeidstakers fritid.
§ 6. Annen godtgjørelse
§6.1. Tillegg for ubekvem arbeidstid
a) For arbeid på:
– nyttårsdag,
– skjærtorsdag,
– langfredag,
– 1. og 2. påskedag,
– 1 mai,
– 17. mai,
– Kristi.Himmelfartsdag
– 1. og 2.pinsedag,
– 1. og 2. juledag,
– samt etter kl. 15.00 på jul-, påske-, pinse- og nyttårsaften, betales 100 % tillegg.
b) For tjeneste i tidsrommet:
– kl. 19.00 – 06.00 betales et tillegg på 25 % av den ordinære timelønnen.
– Fra lørdag kl. 15.00 til søndag kl. 24.00 betales et tillegg på 40 % (av den ordinære timelønnen).
Tillegget utbetales ikke for arbeid som etter bokstav a) godtgjøres med 100 % tillegg.
Ved anbud i henhold til yrkestransportlovens kap 5 – offentlig godtgjørelse til rutetransport – utlyst etter 1.7.2012,
– utbetales 25% tillegg av den ordinære timelønn mellom kl. 06.00 og 15.00 på lørdag.
Ved anbud i henhold til yrkestransportlovens kap 5 – offentlig godtgjørelse til rutetransport – utlyst etter 1.7.2016,
– utbetales 40% tillegg av den ordinære timelønn mellom lørdag kl. 06.00 og søndag kl. 24:00.
– For skift som er påbegynt før søndag kl. 24.00 opprettholdes tillegget på 40% frem til skiftets slutt, likevel ikke lenger enn til mandag kl. 06.00.
Tillegget betales for alle betalte timer innenfor de angitte tidsrom. Ubekvemstilleggene på 25% og 40% utbetales ikke dersom arbeidet er godtgjort med overtidstillegg.
§6.2. Deltskifttillegg (inkludert Bilag 9A og 9B)
Utenfor Oslo
Ved sammenhengende opphold på stasjoneringssted utover 2 timer, betales en godtgjørelse lik en timelønn pr. dag.
Fra 01.09.2010 betales det ved sammenhengende opphold ut over en time på stasjoneringsstedet, eller annet avtalt pausested med godkjent oppholdsrom, en godtgjørelse lik en timelønn pr. dag. Se ellers bilag 9A og 9B i denne overenskomsten.
*Bilag 9A og 9B
AVTALE OM DELTE SKIFT FOR SJÅFØRER UTENFOR OSLO
Del A:
For eksisterende avtaler, nye kontrakter inngått før 01.06.10 og anbud utlyst før 01.06.10:
Særordninger vedrørende delte skift gjennomføres etter avtale mellom bedriften og de tillitsvalgte, jfr.§ 4.3. I de tilfellene partene ikke inngår lokal avtale om delte skift, gjelder følgende:
- Antall oppmøter begrenses til to.
- Ingen del av noe skift skal være kortere enn to timer.
- Delte skift avsluttes senest kl 19.00.
- Opphold i tjenesten skal skje på sjåførens stasjoneringssted, eller etter avtale med de tillitsvalgte; på annet avtalt pausested med godkjent oppholdsrom.
- Det er adgang til å blande delte skift med andre turnuser.
- Det gis ikke anledning til å lage delte skift som faller på søn- og helligdager samt de offentlige høytidsdagene 1. og 17. mai.
- Fra 01.09.2010 betales det ved sammenhengende opphold ut over en time på stasjoneringssted, eller annet avtalt pausested med godkjent oppholdsrom, en godtgjørelse lik en timelønn pr. dag.
- Fra 01.09.2010 gis det ikke anledning til å lage delte skift som faller på lørdager. Dersom det etter dette lokalt avtales delte skift på lørdager skal slike skift kompenseres med 25 % av daglønnssatsen til den til enhver tid gjeldende 0 – 3 år-sats uten kompetansemoduler
Del B:
For anbud utlyst etter 01.06.10 og for nye kontrakter inngått etter 01.06.10
Særordninger vedrørende delte skift gjennomføres etter avtale mellom bedriften og de tillitsvalgte, jfr.§ 4.3. I de tilfellene partene ikke inngår lokal avtale om delte skift, gjelder følgende:
- Antall oppmøter begrenses til to.
- Ingen del av noe skift skal være kortere enn to timer.
- Delte skift avsluttes senest kl 19.00.
- Opphold i tjenesten skal skje på sjåførens stasjoneringssted, eller etter avtale med de tillitsvalgte; på annet avtalt pausested med godkjent oppholdsrom.
- Det er adgang til å blande delte skift med andre turnuser.
- Det gis ikke anledning til å lage delte skift som faller på lør-, sønog helligdager samt de offentlige høytidsdagene 1. og 17. mai.
- Ved sammenhengende ubetalte pauser på stasjoneringsstedet utover en time, betales en godtgjørelse tilsvarende 18 % av dagsats 0-3 år inkludert YKB. Fagbrevtillegget og bedriftsintern modul ikke medregnet.
- Dersom det lokalt avtales delte skift på lørdager skal slike skift kompenseres med 25 % av dagsats 0-3 år inkludert YKB. Fagbrevtillegget og bedriftsintern modul ikke medregnet.
§6.3. Overnatting og diett
Overnatting
Bedriften sørger for og betaler for nødvendig overnatting i bedriftens tjeneste. Ved valg av overnattingsstedet skal bedriften påse at sjåføren får fullverdig døgnhvile, fortrinnsvis på enerom med dusj og toalett.
Overnatting utenfor stasjoneringssted
I forbindelse med overnatting utenfor stasjoneringssted, betales det på framkjøringsdagen, hjemreisedagen og eventuelle overliggedager for arbeidet tid, dog minst for 6 timer og 15 minutter (6 timer for 35,5 timers uke).
Diett ved tjeneste utenfor stasjoneringssted
Ved overnatting i selskapets tjeneste utenfor stasjoneringsstedet, betales den ansatte med kr. 95,- i diett for hver påbegynt 12 timer.
For turer uten overnatting som strekker seg over 12 timer, betales diett med kr. 86,50
§6.4. Tellepenger
På personruter (ikke kombinerte ruter med mindre enn 13 sitteplasser) betales kr 75,- pr. måned i tellepenger.
Tariffpartene kan ved endring av dagens billetteringssystem i tariffperioden treffe avtale om at tellepengene kan godtgjøres i forhold til omsetning av kort og billetter på bussene, dog skal tellepengene minst utgjøre kr. 75,- pr. måned.
Ansatte på redusert arbeidstid betales forholdsvis pr. time for den tid de er i tjeneste.
Bilag 6
Avtale om korte velferdspermisjoner
Lo-nho avtalen om korte velferdspermisjoner med tillegg avtalt mellom norsk industri og fellesforbundet
(Gjelder punktene 4, 5 og 10)
I tilslutning til Riksmeglingsmannens forslag av 1972 vedrørende likestilling mellom arbeidere og funksjonærer når det gjelder korte velferdspermisjoner, skal det på alle bedrifter inngås avtale om slike permisjoner.
Ordningene skal minst omfatte følgende tilfelle av velferdspermisjon:
1.
Permisjon ved dødsfall og for deltagelse i begravelse når det gjelder den nærmeste familie.
Med nærmeste familie siktes det til personer som står i nært slektskapsforhold til arbeidstageren, så som ektefelle/samboer, barn, søsken, foreldre, svigerforeldre, besteforeldre eller barnebarn. Permisjon ved begravelse av ansatte slik at de ansatte på vedkommendes avdeling kan være representert.
2.
Permisjon for undersøkelse, behandling og kontroll av tannlege og lege, samt behandling av fysioterapeut og kiropraktor når trygden gir stønad til behandlingen. Det dreier seg her om tilfeller hvor det ikke er mulig å få time utenfor arbeidstiden. I enkelte tilfeller vil arbeidstakeren også måtte reise langt. Slike tilfeller faller utenfor bestemmelsene, som bare gjelder for korte velferdspermisjoner.
Forøvrig vil arbeidstakeren i de sistnevnte tilfeller som oftest være sykmeldt.
3.
Permisjon for resten av arbeidsdagen i de tilfeller arbeidstakeren på grunn av sykdom må forlate arbeidsstedet.
4.
Permisjon til å følge barn første gang det begynner i barnehage og første gang det begynner i skolen.
5.
Kvinner som ammer barn har rett til den tid hun av den grunn trenger, og minst en halv time to ganger daglig, eller hun kan kreve arbeidstiden redusert med inntil 1 time pr. dag. Betaling til dette er begrenset til maksimalt 1 time om dagen, og ordningen opphører når barnet fyller 1 år.
6.
Permisjon på grunn av akutte sykdomstilfelle i hjemmet.
Det siktes til akutte sykdomstilfelle i hjemmet, forutsatt at annen hjelp ikke kan skaffes, og arbeidstagerens tilstedeværelse i hjemmet er ubetinget nødvendig. Også her gjelder bestemmelsene om korte permisjoner for at arbeidstageren skal kunne få ordnet seg på annen måte.
7.
Permisjon for ektefelle/samboer når det er nødvendig i forbindelse med fødsel i hjemmet eller ved innleggelse på sykehus.
8.
Permisjon ved flytting til ny fast bopel.
9.
Permisjon i forbindelse med blodgivning dersom det er vanskelig å få dette gjennomført utenfor arbeidstiden.
10.
Permisjon ved deltakelse i egne barns konfirmasjon.
11.
Permisjon når foreldre blir innkalt til konferansetime i grunnskole, og denne ikke kan legges utenfor arbeidstiden. Slik permisjon gis for inntil to timer.
12.
Permisjon for oppmøte på sesjon. Med samboer menes person som har hatt samme bopel som den ansatte i minst 2 år, og har vært registrert i Folkeregisteret på samme bopel som den ansatte i samme tidsrom.
Partene på den enkelte bedrift treffer nærmere avtale om retningslinjer for ordningens praktisering.
Med korte velferdspermisjoner etter ovenstående regler menes permisjoner for nødvendig tid, inntil 1 dags varighet, betalt med ordinær lønn.